Preventie Trojan horses

Preventie tegen Trojan horses
De preventie is bij Trojan horses van groot belang. Daarom geven we je aan waar je op moet letten. Je moet goed opletten met uitvoerbare bestanden (.exe) of scripts (.vbs) die als bijlage via e-mail ontvangen worden. Je moet ook nooit verdachte applicaties van het internet downloaden/installeren. Als je veel gebruik maakt van je mail en je haalt veel documenten binnen, zorg dan dat alle binnenkomende post en gedownloade documenten gescand worden met een recente versie van antimalware software. Ook al neem je preventieve maatregelen tegen Trojan horses en let je continu goed op, dan kan je computer desondanks ‘slachtoffer’ worden van Trojan horses. Al deze maatregelen zorgen er wel voor dat de kans wordt verkleind, het risico wordt verlaagd om gekraakt te worden. Maar ook door het feit dat de tijd niet stil staat en er steeds nieuwe mogelijkheden worden gevonden om Trojan horses te verspreiden blijft het oppassen voor elke computergebruiker.

Het herkennen van Trojan horses
Er zijn verschillende manieren om te merken of er een Trojan horse op de pc actief is of niet. Het kan zijn dat de lade van de dvd of cd speler ineens open gaat of dat er een plaatje op je scherm wordt getoond wat je zelf niet hebt geopend. Maar het kan ook zijn dat de linkermuisknop ineens bediend wordt als rechtermuisknop of andersom of dat programma’s ineens op worden gestart zonder dat jij dit zelf doet. Er zijn ook mensen die ineens rare geluiden horen, of dat de muis ineens gaat bewegen of dat er vragen in beeld komen. Het kan ook zijn dat wanneer je aan het typen bent er ineens een andere tekst in beeld komt. Of dat er ineens letters bij komen die jij niet hebt getypt. De pc kan ineens opnieuw opstarten, maar het kan ook zijn dat je toetsenbord ineens niet meer werkt of dat je verbinding met internet ineens wegvalt en er dan weer is. Allemaal vreemde gedragingen die je wel op moet merken als je aan de pc bezig bent. Wees niet naïef, maar onderneem actie!

Hoe handel je bij een Trojan horse?
Als je hier met rare gedragingen van je pc te maken krijgt kan er sprake zijn van een Trojan horse. Het is dan van belang dat je hier wat aan gaat doen. Je kunt een computerexpert inschakelen die kan kijken waar het vandaan komt en hij zal die bestanden dan verwijderen. Het kan ook zijn dat er poorten op de pc openstaan waardoor de Trojan horse zijn gang kan gaan. Dan is het van belang dat de poorten zo snel mogelijk weer dicht worden gezet en daar kan een computerexpert je bij helpen.