Personal firewall

Trojan horses en personal firewall
Het is belangrijk dat je extra alert bent als je hoort dat anderen last hebben van Trojan horses, maar eigenlijk moet je er altijd op bedacht zijn. Je zou hierbij kunnen denken aan een personal firewall, deze houdt in de gaten welke applicaties met internet mogen communiceren. Als het zo is dat er op de een of andere manier een Trojan horse in je systeem terecht is gekomen, dan zal deze zichzelf kenbaar moeten maken. Je kunt dankzij de personal firewall zien dat de Trojaan met het internet wil communiceren. Dan wordt er aan de gebruiker gevraagd of hij de applicatie toestemming wil geven. De gebruiker moet dan zelf zo alert zijn om te herkennen dat het over een Trojan horse gaat. Maar het is niet zo eenvoudig om een Trojan horse te herkennen. Ze proberen zichzelf te vermommen met een onopvallende naam zoals ‘server.exe’. Ze kunnen zichzelf ook inbedden in een bestaande applicatie.

Geef de Trojan horse geen kans

Op het moment dat je vreemde dingen opmerkt op je pc zoals:

  • Ineens een geluidsfragment horen
  • DVD of CD speler die zomaar open gaat
  • PC die opnieuw op gaat starten
  • Er komen ineens vreemde bestanden op je pc
  • Toetsenbord wat de ene tijd niet meer werkt en dan weer wel
  • De muis die verkeerd bediend wordt (links is rechts en andersom)
  • De muis die ineens beweegt op je scherm

Dan wordt het tijd dat je gaat bekijken of dat er een Trojan horse op je pc actief is. Dit kun je eenvoudig achterhalen door je pc te laten scannen door een programma. Let er wel goed op welk programma je gaat kiezen zodat je ook zeker weet dat het programma niet alleen scant op wormen en virussen, maar ook op Trojan horses.

Scan je pc regelmatig op Trojan horses
Als je nog nooit te maken hebt gehad met Trojan horses mag je van geluk spreken. Toch kan het zijn dat je hier vandaag of morgen mee te maken krijgt als je bestanden gaat downloaden of documenten via de e-mail gaat openen. De Trojan horses worden tegenwoordig in allerlei documenten en programma’s verstopt dus je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Het is daarom van belang dat je je pc regelmatig gaat scannen. Je kunt daarvoor een programma downloaden (*let goed op wat je gaat downloaden) of je kunt online scannen. Het belangrijkste is dat je dit automatisch gaat doen zodat je kunt voorkomen dat wanneer er een Trojan horse is, deze grote schade aan kan richten. Als je namelijk iedere week scant, kan de Trojan horse nooit lang op de pc aanwezig zijn (mits je dus consequent wekelijks gaat scannen).