Kenmerken Trojan horses

De kenmerken van Trojan horses
Je kunt Trojan horses herkennen als je de kenmerken weet. Het is een (klein) programma dat vaak vermomd zit bij een nuttig programma. Het nestelt zich op deze manier in de harde schijf. De cracker kan hierdoor via een cliënt console toegang krijgen tot een pc. Als hij eenmaal binnen is kan diegene alle randapparatuur besturen en de gegevens van de harde schijf bewerken, maar ook kopiëren en verwijderen. Dit wil je natuurlijk niet meemaken en is ook erg vervelend als het je overkomt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een achterdeurtje in het programma.

Back-up van je bestanden tegen Trojan horses
Steeds vaker hoor je in het nieuws dat mensen te maken krijgen met Trojan horses. Dit is vervelend en als zij echt kwaad willen doen dan kunnen ze je pc leeg gooien, bestanden aanpassen en codes van e-mail e.d. veranderen. Hierdoor heb je geen of nauwelijks toegang tot je eigen gegevens. Daarom is het van belang dat je jezelf hier op gaat voorbereiden en altijd een back-up hebt van je bestanden. Zeker als je een bedrijf hebt en je hebt belangrijke gegevens op de pc staan, zorg dan dat je eens per week of twee keer of zelfs vaker in de week een back-up maakt (afhankelijk van hoe vaak gegevens veranderen).Zo zorg jij er voor dat mocht er wat aan de hand zijn en je hebt een Trojan horse op de pc, dat je niet meteen alles kwijt bent. Je hebt dan altijd nog de back-up van een paar dagen geleden en dan kun je vaak veel herstellen. De schade is dan nog wel groot, maar altijd kleiner dan wanneer je alles kwijt was en geen back-up had geregeld.

Een Trojan horse wat nu?
Heb je een Trojan horse op je pc gevonden met een programma en wil je hier vanaf? Dan is het belangrijk dat je gaat kijken waar deze zich bevindt. Er zijn programma’s die het voor je op kunnen sporen en dan kun je dit verwijderen. Daar bij moet je er wel weer goed opletten dat je geen belangrijke gegevens verwijdert. Als je er te weinig vanaf weet is het beter een computerexpert te raadplegen die het voor je op kan lossen. Hij of zij weet precies welke bestanden er wel verwijderd kunnen worden en welke niet en hoe een Trojan horse van je computer verwijderd kan worden. Er zal ook gekeken worden of dat achterhaald kan worden hoe de Trojan op je pc is gekomen, dan krijg je het advies om daar voorzichtiger mee te zijn. Het kan namelijk komen door het downloaden van bestanden en dan kun je hem zomaar (weer) toegang geven tot je pc. Dus let altijd op wat en waar je gaat downloaden, ben daarin zeer selectief en voorzichtig.