Detectie en verwijdering Trojan horses

Detectie en verwijdering Trojan horses
Er zijn verschillende manieren om een Trojaan te detecteren. Natuurlijk wil je als je deze hebt gevonden deze meteen verwijderen. Dan is het wel belangrijk dat je weet hoe je te werk moet gaan. Als eerste gaat het over het detecteren van Trojan horses. Dit kan als eerste door een anti-trojan-scanner (zoals TDS-3 of BOClean) op het systeem los te laten. Er zijn verschillende virusscanners die gebruikt kunnen worden om Trojans mee op te sporen. Zorg er voor dat je weet welke dit zijn en gebruik deze ook wanneer je een vermoeden hebt dat er een Trojan horse op je pc aanwezig is.

Handmatige detectie en verwijdering Trojan horses
Een tweede optie waar je gebruik van kunt maken is de handmatige detectie en verwijdering. Je gaat dan als eerste in het register kijken welke programma’s er opgestart worden. Dan kijk je in Autoexec.bat of er programma’s op worden gestart. Maar je kunt ook zoeken in het bestand win.ini naar “run=”-codes die programma’s opstarten of zoeken in het bestand system.ini naar codes die programma’s opstarten. Het kan zijn, dat je op een locatie een verwijzing hebt gevonden naar een programma in Joakim von Brauns Trojan Database. Dan moet je actie ondernemen en de verwijzingen en programma’s van het systeem verwijderen. Meestal kun je de Trojaanse paarden niet terug vinden in ’taakbeheer’ (bij Windows NT/2000). Dit komt omdat de Trojan horses zich vaak verborgen houden. Heb je Windows 98, Me, XP, Vista, Windows 7 of Windows 8? Dan kan er ook gebruik gemaakt worden van start > uitvoeren > msconfig. Kijk dan goed of er onbekende programma’s worden opgestart. Schakel de programma’s uit die u niet kent. Weet je het niet zeker? Google dan de bestandsnaam van het bestand om erachter te komen wat voor bestand dit exact is.

Handelen bij Trojan horse op je pc
Het is belangrijk dat je actie gaat ondernemen als er eenTrojan horse op je pc aanwezig is. Dit kun je maar beter direct doen want deze kan flinke schade aanrichten. Daar wil je liever niet aan denken, maar gelukkig zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen. Je kunt aangeven waar je tegenaan loopt en zij kunnen de pc dan snel scannen op een Trojan horse. Als deze er is dan kunnen zij nagaan waar deze zich bevindt. Het is niet heel eenvoudig, maar computermensen en zeker computerexperts weten er vaak veel van en lossen dit graag voor je op. Als je ineens reclame in beeld krijgt of je merkt andere vreemde handelingen op als je aan de pc bezig bent, dan wordt het tijd dat je je pc eens laat scannen, want wie weet is er een Trojan horse actief op je computer. Voorkomen is beter dan genezen, maar dit kan niet altijd. Probeer de risico’s wel zo klein mogelijk te houden en let goed op. Word jouw computer desondanks toch ‘slachtoffer’ van Trojan horses onderneem dan zelf zo snel mogelijk actie of roep de hulp in van een computerexpert. Hij kan de schade beperken en meer schade voorkomen.