Bekende poorten

Trojan horses en bekende poorten
Er zijn een aantal bekende poorten die de Trojan horses gebruiken. Dit zijn: Back Orifice Рpoort 31337, Netmonitor Рpoort 7301, Ripper Рpoort 2023 en Remote Shell Trojan Рpoort 5503. Het is van belang om na te gaan welke poorten je open hebt staan en door welke programma’s deze gebruikt worden. Om te weten wat een poort is, moet je eerst weten wat het internetprotocol (IP) wil zeggen. Als je namelijk informatie gaat verzenden via internet, dan gaat dat allemaal in kleine stukjes, dit noemen we IP pakketjes. Er moet voor gezorgd worden dat de computer weet welk pakketje voor welke applicatie is (mail, FTP of bijvoorbeeld http). Dit wordt gedaan door ieder pakketje een nummer te geven en dat noemen we ook wel het poortnummer. Als op jouw pc deze poort open staat, dan wordt het pakketje bij de juiste applicatie afgeleverd. Let vanaf nu goed op dat je poorten niet zomaar open staan en als je hier zelf niet zoveel van weet kun je er beter iemand naar laten kijken. Diegene kan er naar kijken en aangeven wat je er aan kunt doen. Vaak kan diegene het ook voor jou oplossen en dan weet je dat je pc weer veilig is.

Let op poorten dicht tegen Trojan horses
Het kan zijn dat er poorten op je pc open staan en dan kan de Trojan horse zijn gang gaan. Bij sommige mensen staan de poorten dicht en kan de Trojan horse bepaalde schade niet aanrichten, maar wanneer je een Trojan horse hebt en de poort staat toevallig open, dan kan er wel degelijk wat gebeuren. Het is daarom belangrijk dat je weet of de poorten dicht staan. Dit kun je laten controleren. Je kunt regelmatig iemand naar je pc laten kijken en dit laten controleren. De expert zal de pc dan scannen op virussen, wormen en op Trojan horses. Als hij deze dan tegenkomt zal hij uitzoeken waar ze zich bevinden en deze verwijderen. Automatisch zal hij dan ook je poorten controleren en wanneer ze open staan zal hij deze weer sluiten.

Onderzoek naar Trojan horses op je pc
Als je een vermoeden hebt dat er een Trojan horse op je pc aan het werk is, omdat je pc langzaam is of omdat je allerlei vreemde berichten in beeld ziet, dan moet je ervoor zorgen dat dit onderzocht wordt. Je kunt online een programma raadplegen hiervoor en dan bekijken of dat het inderdaad klopt dat er een Trojan horse actief is op je pc. Mocht dit zo zijn dan is het zaak dat deze zo snel mogelijk wordt verwijderd om verder schade te beperken en meer schade te voorkomen.