Banking trojans

Trojan horses – Banking trojans
Heb je wel eens gehoord van banking trojans? Een voorbeeld hiervan is Zeus. Cybercriminelen nemen de laatste tijd veel macht over op het internet. Er is namelijk veel software waarmee zij bankrekeningen plunderen. Zeus is een Trojan horse en deze steelt bankinformatie. Er zijn veel botnets van Zeus en deze hebben miljoenen computers gecompromitteerd in totaal in 196 landen. Zeus wordt verkocht in de criminele wereld en dat levert een bedrag op van 3000 tot 4000 dollar. Als criminelen gespecialiseerd zijn in financiële fraude, dan is Zeus bij hen zeer populair. Het programma steelt namelijk de informatie die in HTTP-formulieren wordt ingevoerd. Maar het steelt ook accountgegevens die zijn opgeslagen in de Windows Protected Storage. Als laatste steelt het ook de certificaten van FTP- en POP-abonnementen.

Vervelende ervaringen met Trojan horses
Als je al eens een Trojan horse op je pc hebt gehad dan weet je dat dit erg vervelend kan zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je veel bestanden kwijt bent geraakt of dat deze zomaar aan zijn gepast zonder dat je daar om hebt gevraagd. Sommige Trojan horses gaan op zoek naar bankgegevens en als zij deze eenmaal hebben kunnen ze snel handelen. Ze halen geld van je rekening en boeken het snel weer van de rekening af zodat je het niet terug kunt storten. Ben daarom extra alert als je vreemde dingen op je bankrekeningen merkt en je merkt dat je pc trager wordt. Dit kan namelijk duiden op een Trojan horse op je pc. Natuurlijk wil je er niet aan denken en denk je vaak ‘het zal wel toeval zijn’, maar denk dit dus niet! Zorg dat je je pc meteen gaat scannen, want als er een Trojan horse actief is, moet deze zo snel mogelijk adequaat worden aangepakt!

Meer aandacht voor banking trojans
Er is de laatste tijd veel aandacht voor banking trojans. Cybercriminelen zijn er dan ook volop mee bezig en dat zorgt er voor dat wij extra alert moeten zijn. Vreemde afbeeldingen op de pc, de muis die ineens beweegt, de DVD speler die open en dicht gaat, een pc die zomaar opnieuw opstart, vreemde sites in beeld, allemaal redenen om de pc een keer extra te scannen om te kijken of de pc wel of niet veilig is. Er kan altijd een bestand geïnfecteerd zijn, ben daarom voorzichtig met downloaden en het openen van speciale bestanden uit de mail, want een Trojan horse kun je snel op je pc binnen halen en deze kan veel schade aanrichten vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Ben je bewust van wat er kan gebeuren, en zorg dat je het in de gaten houdt, zodat je niet de dupe hiervan zult worden. Bekijk je bankgegevens regelmatig en meld onregelmatigheden meteen.